2015. március 1., vasárnap

1. hét: Pareto-elv, avagy a kis dolgok tesznek boldoggá

Kép forrása
A Pareto-elv eredetileg a közgazdaságtan területéről származik. Vilfredo Pareto, olasz közgazdász fogalmazta meg ezt az elvet a XX. század elején. Azt foglalja magában, hogy a javak mennyire egyenlőtlenül oszlanak el a világban, ennek aránya a híres 80/20. Vagyis pl. a Föld lakosságának 20 %-a birtokolja a javak 80%-át. Egy cégnél az ügyfelek 20 %-a hozza a profit 80%-át. Ezen tanok alapján a közgazdaságtanban arra célszerű törekedni, hogy kiderítsük, melyik 20 %-ról van szó és ezekre összpontosítani.

Hogy jön ez az egész a boldogsághoz? Tudományoskodva azt mondhatnám, hogy az életünk 20 %-a határozzza meg a boldogságunk 80%-át. Ezért írtam a címben azt, hogy a kis dolgok tesznek boldoggá. Ezt az jelenti számomra, hogy ha boldogabb életet szeretnék, akkor nem a nagy dolgoknak kell nekiugranom, hanem érdemes a figyelmemet a kis dolgok felé fordítanom. Ez mindenkinek más lehet. Számomra ilyenek: egy habos tejeskávé tudatos kiélvezése a délelőtti 10 perc szünetben, egy rövid séta a napsütésben, egy esti futás a stresszes nap után, egy főzés, egy beszélgetés, de lehetnek még apróbb dolgok is, körömfestés vagy egy kedvenc ruha.
Kép forrása


Ezek alapján ezeket a kérdéseket ajánlom a következő napokra:


1. Milyen apró dolgok okoznak nekem örömet?
2. Mi az, ami nem kerül sok időbe és örömet okoz nekem, mégsem csinálom rendszeresen?
3. Vannak-e olyan dolgok az életemben, amik aprók és szívesen csinálom őket, de nem figyelek oda rájuk? Szeretnék-e ezekre a dolgokra nagyobb figyelmet fordítani és tudatosan élvezni őket?
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése